Història

La celebració del Corpus Christi està fortament arrelada a la Garriga com ho havia estat en altres èpoques en moltes viles i ciutats de Catalunya. A Vic hi ha constància que se celebrava el 1318 i a Barcelona l'any 1323. Sembla que a la Garriga també hi va arribar llavors, tot i que no n'hi ha referències escrites. Moltes generacions de garriguencs l'han anat mantenint per damunt de modes, situacions polítiques, canvis de formes de vida, etc. intentant que no perdi el seu sentit essencial de festa religiosa.

Es té constància que el Corpus s'ha celebrat a la Garriga de forma ininterrumpuda des de 1816, que és la primera referència documental que existeix. I s'ha anat celebrant any rere any fins i tot de 1936 a 1939, quan la Guerra civil va obligar a fer la festa dins l'Església.

L'any 1940 hi ha constància de les primeres catifes florals al carrer de Cardedeu, però algunes fonts assenyalen que va ser l'arquitecte modernista Manuel Joaquim Raspall qui va fer la primera davant de casa seva, can Raspall, a la plaça de Santa Isabel, l'any 1928.

Al 1956 es va convocar el primer concurs de catifes amb premis en metàl·lic fins que l'any 1961 es van substituir per una placa commemorativa. Això va fer que la festa anés agafant el caire més popular que té ara. Els veïns dedicaven molt d'esforç a organitzar sortides per anar a collir ginesta i verd, que s'enmagatzemava per tallar-lo durant diverses nits fent tertúlia o anant fins al Maresme per collir els clavells.


Actualment s'han anat substituint algunes flors, sobretot la ginesta, per altres materials, ja que les condicions de treball i el ritme de vida que es porta dificulten la tasca, molt lenta, de recollir-ne. L'any 1994, després de molts anys, es va recuperar la tradicional enramada (cobrir les parets amb branques de pollancre), encara que només es fa al centre del poble. També s'han anat organitzant diverses activitats que serveixen per promocionar el poble.

 

L'any 1985 la incorporació de les escoles a la confecció de les catifes va garantir-ne la continuïtat en implicar els més petits a la festa. També aquell any es van iniciar el concurs de cartells, destinat als adolescents i joves, i el concurs d'aparadors, que li donen un caire més artístic.


L'Associació Cultural Corpus la Garriga (anteriorment, Comissió de Corpus) treballa conjuntament amb l'Ajuntament de la Garriga i la Parròquia de Sant Esteve per preparar la diada durant tot l'any. La festa, però, no seria possible sense la col·laboració desinteressada de moltíssima més gent, començant pels carrers, entitats i escoles que fan catifes.

 

En els darrers anys l'associació ha estat recollint tota la documentació perquè la Festa de Corpus de la Garriga sigui declarada per la Generalitat de Catalunya Festa Tradicional d'Interès Nacional –com ja ho són les festes de les enramades d'Arbúcies i Sallent o la Patum de Berga– i entri a formar part del Catàleg de patrimoni festiu de Catalunya.

 

L'any 2015 les catifes de la Festa de Corpus de la Garriga varen ser declarades element festiu tradicional d'interès nacional.