Visites turístiques

L'Àrea de Turisme de l'Ajuntament de la Garriga, ubicada a Can Raspall-Maiol (c. dels Banys 38) organitza cada any per Corpus diverses visites turístiques que es poden fer el diumenge de Corpus al matí i a la tarda. Més informació  també al Centre de Visitants.


Centre de Visitants de la Garriga

És un espai per a la interpretació del patrimoni i la història locals. Presenta una exposició sobre l’evolució del poble des de l'època romana fins a l'actualitat i, a més, proposa quatre itineraris turístics per conèixer més a fons els secrets del municipi. L'equipament compta amb nombrosos recursos museogràfics i interactius que permeten apropar-se al patrimoni garriguenc d'una manera didàctica i amena. L'espai, que és de visita lliure, també ofereix dos audiovisuals. 

Adreça: Ctra. Nova, 46

Horari: de 11 a 14 h i de 17 a 19 h

Web


Can Raspall-Maiol

L'edifici municipal, de més de 700m2, acull des de l'abril de 2009 les àrees de Turisme (amb l'Oficina de Turisme a la planta baixa), Patrimoni i Cultura de l'Ajuntament, així com una de les seus de la Fundació Universitària Martí l'Humà i diferents sales d'exposicions. L'edifici restaurat està format pel conjunt de les cases de Can Raspall (1903), i la casa Mercè Maiol (1920), ambdues incloses dins del Catàleg del Patrimoni Històric de la Garriga. La casa Raspall té una importància cabdal en l'obra de l'Arquitecte Manuel Joaquim Raspall, ja que és la primera obra que se li atribueix com arquitecte, i pel fet que va ser la seva pròpia residència.

Adreça: C/ dels Banys, 38-40
Horari: d'11 a 14 h i de 17 a 19 h


Vil·la romana de Can Terrers

Declarada Bé Cultural d'Interès Nacional, la vil·la romana de Can Terrers és un dels assentaments rurals d'època romana més rellevants del patrimoni cultural català. Actualment es pot visitar l'edifici dels banys privats de la vil·la, on es prenien els banys provats ara fa més de dos mil anys.
(Fotografia: La sala calenta de les termes romanes)

Adreça: Carretera de la Garriga a Granollers, km 36


Capella de Santa Maria del Camí

 

Petita capella de planta preromànica situada al costat de la masia de Can Terrers, a tocar de l'antic Camí del Congost. El seu origen cal cercar-lo al segle X. De planta preromànica, a l'edifici destaca arquitectònicament la portada del segle XII. A l'interior en destaca com a element important, la lauda sepulcral de l'abadessa Xixilona, filla del comte Guifré el Pilós, morta l'any 945. És interessant el petit retaule gòtic de Santa Maria de finals del segle XV.

Adreça: Masia de Can Terrers (Ctra. de la Garriga a Granollers)

Horari: d’11 a 14 h


Illa Raspall

 

A partir de l'any 1900, la Garriga va esdevenir una important vila termal freqüentada pels personatges més rellevants del món cultural i polític català. Escriptors, pintors i destacats membres de la burgesia de l'època hi feren estada i hi construïren magnífiques torres d'estiueig, les quals constitueixen actualment un dels més importants exponents del patrimoni històric i arquitectònic garriguenc. En destaca l'Illa Raspall, un conjunt de quatre cases d'estil modernista que, bellament situades al començament del Passeig, han estat declarades Bé Cultural d'Interès Nacional.
(Fotografia: Rellotge de sol de Can Barbey)

Visita comentada
Adreça: Can Barbey Carrer del Figueral, 48


Cases en miniatura Olivé-Bulbena

 

Per poder conèixer el municipi i veure algunes de les edificacions més notables de la població només cal anar a casa de Lluís Olivé i Maria Bulbena, on s'hi exposen diverses reproduccions de cases en miniatura. Dedicant una mitjana de cinc a sis hores al dia, cada caseta va suposar un temps de construcció sempre superior a un any. El dia de Corpus, la vídua de Lluís Olivé, Maria Bulbena, obre les portes de casa seva per mostrar un treball fet durant més de 16 anys.

 

Després de la seva mort, el 2003, va llegar les cases a l'Ajuntament, que les conserva i promou.

 

Aquest diumenge les podreu veure exposades al pati de l'Asil-Hospital (c. de la Doma, 18).

 

(Fotografia: L'obra de Lluís Olivé)

 


La Fundació Maurí

 

La Fundació Maurí recull el legat testamentari de l'il·lustre notari i erudit garriguenc Josep Maurí i Serra. Ubicada en la que fou la seva casa natal, la fundació mostra, a més d'una important selecció de materials arqueològics, importants col·leccions de pintura i escultura. És una fundació de caràcter privat regida per un patronat que té cura de l'administració, conservació divulgació i ampliació.
(Fotografia: Mobles modernistes a la Fundació Maurí)


Adreça: Carrer de Cardedeu, 17

Horari: d’11 a 14 h i de 17 a 19 h

 


Refugi antiaeri de l'estació

 

La visita guiada al refugi antiaeri de l'estació ofereix la possibilitat de conèixer una part importantíssima i decisiva de la història contemporània de la Garriga i de Catalunya, la Guerra Civil. Construït el 1938, el refugi antiaeri de l'estació de la Garriga és un dels molts refugis que es construïren durant la Guerra Civil espanyola a la reraguarda catalana, per a protegir la població civil dels bombardejos de l'aviació franquista. El de la Garriga és un refugi espectacular, excavat directament a la roca natural, i amb més de 100 metres de galeries subterrànies. + info

Adreça: darrera l'estació de Renfe (Avda Pau Casals s/n)

Horari: d’11 a 14 h i de 17 a 19 h